General Science in Hindi

General Science in Hindi with PDf Download Exercise 5

General Science in Hindi Exercise 5: The question of GS in Hindi or General Science in Hindi has been given below.

Which has been asked in many competitive exams like Railway Recruitment, SSC Recruitment, Bank Jobs, Defense Jobs, IBPS Recruitment, Indian Air Force Recruitment, PSC Recruitment, Indian Navy Recruitment, UPPSC Recruitment, UPSC Latest Jobs, UPSSSC Recruitment?

We believe these gs question in Hindi may repeat in the next exams so all these questions are very important in competition purpose.

If you are preparing for any exam of them, please don’t forget to read these entire General Science pdf in Hindi questions given below.


General Science in hindi pdf 5



General Science in Hindi pdf



1. कण का पलायन वेग द्रव्यमान के —

A. समानुपाती होता है|

B. वर्ग के समानुपाती होता है|

C. व्युत्क्रमानुपाती होता है|

D. द्रव्यमान पर निर्भर नहीं करता है|


Correct Answer: D ( द्रव्यमान पर निर्भर नहीं करता है )



2. निम्न में से कौन सा नन एलील है?

A. TT

B. Tt

C. TR

D. सभी



Correct Answer: D ( सभी )




3. ट्रिप्सिन नामक  एंजाइम कहा से स्त्रावित होता है ?

A. लीवर

B. डुयडेनम

C. अगनाशय

D. आमाशय



Correct Answer: C ( अगनाशय )




General Science in Hindi pdf free download Exercise 5



4. किसी मनुष्य में INCISOR दांतों की संख्या कितनी होती है?

A. 8

B. 12

C. 4

D. इनमें से कोई नहीं



Correct Answer: A ( 8 )




5. निम्नलिखित मे से बल एवं समय के गुणनफल को क्या कहते है ?

A. संवेग

B. कार्य

C. आवेग

D. ऊर्जा



Correct Answer: C ( आवेग )




6. किसी पदार्थ की आंतरिक ऊर्जा निर्भर करती है ?

A. तापमान

B. दाब

C. एन्ट्रापी

D. इनमें से कोई नहीं



Correct Answer: C ( एन्ट्रापी )




General Science in Hindi PDF



7. निम्न में से किसमें गतिज ऊर्जा निहित नहीं है?

A. चली हुई गोली

B. खींचा हुआ धनुष

C. चलता हथोडा

D. मुक्त रूप से गिरता हुआ पिंड




Correct Answer: B ( खींचा हुआ धनुष )




8. किसी पिंड को साम्यावस्था में रखने के लिए कितने बालों की आवश्यकता होती है ?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4




Correct Answer: B ( 2 )



सामान्य विज्ञान | GS Questions in Hindi



9. निम्न में से प्रकाश का वेग किसमें अधिकतम होगा?

A. हाइड्रोजन में

B. पानी में

C. हीरे में

D. निर्वात में



Correct Answer: D ( निर्वात में )




10. निम्न में से प्रकाश किरण पुंज जो एक दिशा होती है, क्या कहलतीं है?

A. लेजर

B. ग्रेजर

C. इरेजर

D. मेजर



Correct Answer: C ( इरेजर )



Download PDF



Previous General Science in Hindi:




Some Other Important Articles:




I hope this article, Top 10 General Science in Hindi Exercise 5 | gs questions in hindi is very informative for you and will help you in your competitive exams. Please don’t forget to give an opinion on the comment box.


You can also be in touch on our social platform, follow us on Facebook and Twitter.

Share Now

Author Since: Jan 05, 2019

Joblour is a Platform where you can get Govt. Jobs Notifications, result Notifications, Admit Card Notifications as well as Content for your preparation.

Related Post