General Science in Hindi

General Science in Hindi Exercise 4

General Science in Hindi Exercise 4: The question of GS in Hindi or General Science in Hindi has been given below.

Which has been asked in many competitive exams like Railway Recruitment, SSC Recruitment, Bank Jobs, Defense Jobs, IBPS Recruitment, Indian Air Force Recruitment, PSC Recruitment, Indian Navy Recruitment, UPPSC Recruitment, UPSC Latest Jobs, UPSSSC Recruitment?

We believe these gs question in Hindi may repeat in the next exams so all these questions are very important in competition purpose.

If you are preparing for any exam of them, please don’t forget to read these entire General Science in Hindi questions given below.



General Science in hindi 4



1. निम्न  मे से अधिकतम घर्षण बल किसमें होता है?

A. लकड़ी पर लकड़ी

B. स्टील पर स्टील

C. सुखी कंक्रीट पर रबड़

D. भीगी कक्रीट पर रबर


Correct Answer: C ( सुखी कंक्रीट पर रबड़ )




2. वायुयान से गिरते पिंड में निम्न मे से कौन सी ऊर्जा होगी?

A. स्थितिज ऊर्जा

B. गतिज ऊर्जा

C. यांत्रिक ऊर्जा

D. पलायन ऊर्जा


Correct Answer: B ( गतिज ऊर्जा )




3. कण का पलायन वेग द्रव्यमान के —

A. समानुपाती होता है

B. वर्ग के समानुपाती होता है

C. व्युत्क्रमानुपाती होता है

D. द्रव्यमान पर निर्भर नहीं करता है


Correct Answer: D ( द्रव्यमान पर निर्भर नहीं करता है )




General Science in Hindi Exercise 4 | G.S. Questions




4. निम्न मे से तार को खींचकर 2 गुना कर देने पर यंग प्रत्यास्थता गुणांक होगा-

A. आधा

B. 2 गुना

C. सामान

D. इनमें से कोई नहीं


Correct Answer: C ( सामान )




5. निम्न में से परम सुन्या ताप है ?

A. 32F

B. 0C

C. 273C

D. -273C


Correct Answer: D ( -273०C )




6. निम्न में से गुप्त ऊष्मा का मात्रक कौन सा होता है?

A. किग्रा/कैलोरी

B. लैलोरी/डिग्री सेंटीग्रेट

C. जुल/किग्रा.

D. इनमें से कोई नहीं


Correct Answer: C ( जुल/किग्रा )




Top 10 General Science in Hindi Exercise 4




7. निम्न में कौन क्रियाशीलता को  दर्शाता  है?

A. Ag>Cu>Fe

B. Cu  > Fe > Ag

C. Ag> Fe> Cu

D. Fe> Cu> Ag


Correct Answer: D ( Fe> Cu> Ag )




8. निम्न मे से एच.आई.वी.द्वारा होने वाला रोग है कौन सा है?

A. क्षय रोग

B. आतशक

C. कैंसर

D. एड्स


Correct Answer: D ( एड्स )




9. निम्न में से अधिकतम घर्षण बल किसमें होता है?

A. लकड़ी पर लकड़ी

B. स्टील पर स्टील

C. सुखी कंक्रीट पर रबड़

D. भीगी कक्रीट पर रबर


Correct Answer: C ( सुखी कंक्रीट पर रबड़ )




10. निम्नलिखित मे से वायुयान से गिरते पिंड में कौन सी ऊर्जा होगी?

A. स्थितिज ऊर्जा

B. गतिज ऊर्जा

C. यांत्रिक ऊर्जा

D. पलायन ऊर्जा


Correct Answer: B ( गतिज ऊर्जा )




Previous General Science in Hindi:



Some Other Important Articles:




I hope this article, Top 10 General Science in Hindi Exercise 4 | gs questions is very informative for you and will help you in your competitive exams. Please don’t forget to give an opinion on the comment box.


You can also be in touch on our social platform, follow us on Facebook and Twitter.

Share Now

Author Since: Jan 05, 2019

Joblour is a Platform where you can get Govt. Jobs Notifications, result Notifications, Admit Card Notifications as well as Content for your preparation.

Related Post